foodprep voor beginners

Woodenspoon-073.jpg

Foodprep is het nieuwe fastfood

“Foodprep? Zelfs daar heb ik geen tijd voor”. Ik hoor het je al denken.
Kim en ik hebben allebei een druk leven. Daarnaast gaan we ook graag sporten, spreken we af met vrienden en familie, wandelen we met de hond en lezen graag een boek of bingen een serie.

Koken is lang niet voor iedereen ontspanning. Maar foodprep is iets wat iedereen kan. Keukenprins(es) of niet. Het vraagt een beetje planning, maar met deze tips wordt het snel een gewoonte en zal je snel wat keukenvrije tijd winnen.

Ontbijt

  • Snij op zondagavond een paar stukken fruit en meng ze in een grote kom tot een fruitsla. Voeg sinaasappelsap toe om het fruit langer vers te houden. Bewaar in de koelkast. ‘s ochtends volstaat het om een kommetje te vullen met enkele scheppen van je fruitsla, een lepeltje yoghurt en wat granola.

  • Er zijn talloze dingen die je makkelijk in grote hoeveelheden kan maken. Op de dag zelf is het enkel nog een kwestie van combineren. Chek hier ons recepten voor granola, geroosterde noten en pitten, confituur, … en vul je voorraadkast met heel wat zelfgemaakt lekkers.

  • overnight oats zijn een heuse trend en terecht! Een super voedzaam ontbijt met ontelbare mogelijkheden. Het beste van al: je moet het ‘s ochtends alleen nog maar uit de koelkast nemen.

Lunch

  • Wellicht de makkelijkste van allemaal: kook ‘s avonds voor één persoon extra en neem het restje de volgende dag mee als lunch. 1 keer werk, 2 keer smullen.

  • zorg dat je lege potjes, schaaltjes, tupperwaere in huis hebt en bewaar restjes. No foodwaste!

  • soep soep soep! Je kan ze met de liters tegelijk maken en superlang bewaren in de diepvries. Vries in in kleinere porties. ‘s avonds een potje uithalen en je hebt ‘s middags een gezonde en warme lunch.

Avondeten

  • haal eten voor 3 of 4 dagen in huis. In plaats van te denken in volledige recepten, koop je gewoon een heleboel groenten en enkele stukken vlees/vis/veggie alternatief/eieren. Bereid de groenten voor zoals je ze graag hebt of check ons basisrecept voor een ovenplaat bomvol groenten.. Bak het vlees/vis/alternatief en verdeel over verschillende bakjes en combineer met de groenten naar keuze. Voeg om te variëren soms wat rauwe groenten of fruit toe (sla, tomaat, komkommer, radijs, ananas, appel, nectarine, …). Eieren bereid je best pas de dag zelf.

  • goed plannen kan je ook veel tijd besparen. Sommige gerechten zijn namelijk de dag nadat je ze gemaakt hebt nog lekkerder (bv. spaghettisaus, stoofvlees, stoofpotjes…) Als je dus weet dat je de volgende dag minder tijd hebt, maak je het gewoon al op voorhand.

  • de vriezer is je beste vriend! Als je in een kookbui bent, laat je dan volledig gaan en vul je vriezer tot de nok. Je zal jezelf dankbaar zijn op minder energieke dagen. We schreven er zelfs een hele blogpost over!

  • Moet je toch naar de winkel lopen voor een snelle hap? Ga in een rechte lijn naar de verstoog en kies iets met verse ingrediënten. Hoe minder bewerkt, hoe beter je keuze!

Previous
Previous

homemade with love

Next
Next

Combineren combineren, wie zijn best doet zal het leren