Combineren combineren, wie zijn best doet zal het leren
Kim en ikzelf hebben omwille van onze gezondheid al veel geëxperimenteerd met eten. We hebben ieders apart al een heuse zoektocht achter de rug. Wat verteer ik, wat niet, wat werkt voor mij en wanneer eet ik het het beste, waar blijf ik beter af en hoe reageert mijn lichaam? Luisteren naar je lijf en begrijpen wat het vraagt is een kunst.
Het is goed te weten hoe je lijf je eten verwerkt. Wat een mens eet, kan je in drie grote groepen indelen. Je hebt ze ongetwijfeld al wel eens gehoord: koolhydraten, eiwitten en vetten.
We hebben ze alle drie nodig.
Ik herhaal, we hebben ze alle drie nodig. Ja, ook de vetten. En ja, ook de koolhydraten.
En elk heeft zijn eigen specifieke eigenschappen.
Vetten geven ons energie. We hebben ze nodig voor onze hormoonhuishouding, het geeft smaak aan ons eten en helpt voor een vlotte stoelgang. (Jawel, ook dat is een tof topic!) Met vetten bedoelen we olijfolie, boter, eigeel, avocado, kokosolie, …
Eiwitten zijn onze nummer één bouwstoffen. Zonder eiwitten geen bestaan. Ze bouwen letterlijk onze spieren, hormonen, cellen en vormen ons immuunsysteem. Eiwitten vind je vooral in vlees, vis, eieren, kaas, zuivelproducten, ..
Koolhydraten zijn de vaak gevreesde suikers. Maar we hebben ze nodig. Ze geven ons energie! En elke mens heeft energie nodig. Wanneer je zit, ademt en met je ogen knippert, gebruikt je lijf al energie. Koolhydraten krijg je binnen door het eten van brood, pasta, aardappelen, ….
Ons spijsverteringsstelsel is zo ingenieus gebouwd dat het al het goeie uit elk voedingsmiddel kan halen. Maar dat maakt het nou net complex.
Vetten verteren een stukje in onze maag, maar vooral in onze dunne darm.
Eiwitten verteren vooral in onze maag en verder in onze darmen.
Koolhydraten verteren we al voor een stuk met ons speeksel. De dunne darm neemt de rest voor zijn rekening.
Afhankelijk van hoe we vet, eiwit en koolhydraten combineren op ons bord, haalt ons lichaam er dus optimaal alle voedingsstoffen uit of net niet.
Eet je dus eiwitten in combinatie met koolhydraten, dan kunnen er 2 dingen gebeuren. Eiwitten blijven lang in je maag om goed te kunnen verteren. De koolhydraten blijven onnodig lang in je maag en beginnen te gisten. Je krijgt een opgeblazen gevoel, laat boertjes en windjes. Of je maag kiest ervoor om de koolhydraten voorrang te geven en stuurt de eiwitten maar half verteerd door. Dat merk je meteen aan stinkende windjes (met het aroma van rotte eieren).
Eiwitten combineren met vetten is een goede idee. Het vet vertraagt de spijsvertering een beetje en dat zorgt ervoor dat je eiwitten zelfs nog beter verteren.
combinaties
Wat doe je dus best?
Koolhydraten + vetten = top!
Eiwitten + vetten = top!
Eiwitten + koolhydraten = geen winner
Onthou die laatste en je bent vertrokken voor een makkelijkere spijsvertering. Dat ga je merken aan je energieniveau, maar je zal ook slanker ogen omdat je je letterlijk minder opgeblazen zal zijn en voelen.
Nu is het misschien error in je hoofd. Kan ik dan geen patatjes met vis of vlees meer eten? Jawel! Tuurlijk wel. Maar je kan je patatjes of pasta best gewoon combineren met groenten. En je vlees of vis combineer je ook met groeten.
De oervlaamse denkwijze van patatten met vlees en groenten, moet je even vergeten. Je begint met je groenten en dan vul je aan met ofwel koolhydraten of eiwitten.
Geen inspiratie? Bijna alle recepten op onze blog houden rekening met de voedselcombinaties.