Vriezen of verliezen?
Ik heb lang geleefd zonder diepvriezer. En ik ben nog steeds op een ontdekkingstocht. Heel vaak sta ik ervan versteld wat je allemaal in de diepvries kan gooien.
Er zijn heel wat goede redenen om ervoor te kiezen om bepaalde ingrediënten of gerechten in te vriezen.
een restje invriezen is beter dan het weg te gooien. Geen voedselverspissling én een snelle hap wanneer je het nodig hebt.
je kan seizoensgroenten en fruit in bulk kopen, verwerken en in kleinere porties bewaren. Op die manier werk je mee aan een betere planeet en hoef je je niet schuldig te voelen wanneer je pompoen eet op een regenachtige zomerdag of aardbeien in je smoothie gooit op een gezellige winterochtend.
maak een giga gerecht en bewaar enkele porties in de diepvries. Zo kan je meerdere keren genieten van die overheerlijke spaghettisaus waarvan je alweer lang vergeten bent welke kruiden je erin had gedaan.
als je je diepvries vol gezonde dingen steekt, is de kans kleiner dat je iets ongezond zal bestellen als je weinig tijd hebt.
Deel een koe of een varken. In plaats van je vlees bij de supermarkt te kopen, kan je deelnemen aan een deel initiatief. Het dier wordt pas geslacht zodra de slager voldoende kopers heeft voor al het vlees. Je kan een achtste, kwart of half dier kopen. Altijd vers vlees bij de hand! Geen lange wachtrijen meer op zondagochtend bij de slager en vooral de geruststelling dat je weet waar je dier vandaan komt en dat het niet onnodig geslacht werd.
Wist je trouwens dat je deze voedingsmiddelen ook makkelijk kan invriezen?
geraspte kaas
blok kaas
brood
overrijpe bananen (gepeld)
mango
versgemalen koffie
gekookte rijst
gekookte pasta
noten
bloem
boter
verse kruiden: in water of olie
rauw eiwit
melk
avocado: schil, pureer en voeg citroensap toe
ajuin
aardappelen
oesters
en nog zoveel meer!
Wat vries jij allemaal in?