Anja’s kroket (zoete aardappel-chorizo)
de perfecte apertiefhap. of midnight snack. maak er zeker genoeg, want niemand zal eraf kunnen blijven!
Pro tip: Je kan ze een avond van te voren voorbereiden. Heb je nog vulling over? Vries het in voor de volgende keer!
Ingrediënten voor 30 kroketten
4 zoete aardappelen, in grote blokken gesneden
100 gr geraspte parmezaan
Panko paneermeel
100 gr chorizo, fijn gesneden in reepjes
peper en zout
1 ei, losgeklopt
Kokosolie of rijstolie* als je geen friteuse hebt
Voor de spicy dip:
4 eetlepels Mayonnaise
Halve theelepel gerookte paprikapoeder
Halve theelepel chilivlokken
Halve theelepel knoflookpoeder
Peper en zout
Kook de zoete aardappelen gaar. Plet ze tot puree en roer de parmezaanse kaas en de chorizo eronder. Laat alles samen afkoelen in de koelkast. (minstens 1 uur)
Klop het ei los in een kommetje. Vul een tweede ondiepe kom met het paneermeel. Neem de puree uit de koelkast en rol er balletjes of worstjes van. Dop ze in het ei en wentel ze vervolgens in het paneermeel.
Bak 1 minuut in de friteuse.
Heb je geen friteuse? Verhit dan kokosolie in een sauspannetje. Frituur de balletjes erin. Als ze niet helemaal onderstaan, kan je ze zachtjes wentelen zodat ze rondom een goudbruin korstje krijgen. Dat duurt ongeveer 90 seconden. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Maak intussen de dip. Doe alle ingrediënten in een kommetje en meng door elkaar.
*Gooi het kokosvet niet weg als je dit gebruikt hebt. Eens gestold, kan je het opnieuw in je pot scheppen en bijhouden voor de volgende bakbeurt. Haal eventuele restjes paneermeel eruit.