Traag gegaarde zalm

Plank van De Makerij. Salade kom van Klat Keramiek.

We lieten ons voor dit gerecht inspireren door Samin Nosrat. Zij heeft een Netflix-serie ‘Salt Fat Acid Heat’. Combineer deze 4 in elk gerecht en je smaakpapillen krijgen gegarandeerd een orgasme. Nieuwsgierig? Proef dit gerecht en je begrijpt het ineens helemaal! 

Scroll zeker nog even door om alle ingrediënten op te lijsten. Als het kan, haal je de zalmfilet best bij een echte vishandel. De kwaliteit en smaak van de vis zal veel rijker zijn dan een filet uit de supermarkt. Het lijkt een lang recept, maar je hebt maar maximum 20 minuutjes werk.

Ingrediënten voor 4 personen

  • zalmfilet van 700 gram, zonder vel

  • verse kruiden: zachte tijm, oregano, basilicum, bieslook, dragon, het loof van 1 venkel... 

  • zout

  • olijfolie

Verwarm de oven voor op 110° C. Hak de verse kruiden fijn, meng ze en spreid ze uit op een bakplaat. Neem de zalmfilet in zijn geheel en wrijf hem in met zout. Leg hem bovenop het kruidenbedje en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Wrijf de olie met je handen goed uit over de filet. Zet 40 à 50 minuten in de oven tot hij gaar is.

Ondertussen maak je een salsa, salade en dressing

DSC09156.jpg

ingrediënten voor de salsa

  • Verse kruiden: peterselie, Bieslook, Basilicum, Dragon, Oregano

  • 1 el olijfolie

  • snuf zout

  • 1 sjalot, fijn gesneden

  • 1 el wittewijn azijn

Hak de kruiden fijn, meng ze samen met de andere ingrediënten in een kommetje en zet opzij.

ingrediënten voor de dressing

  • zeste van een halve citroen

  • sap van een halve citroen

  • 1,5 tl wittewijn azijn

  • 5 el olijfolie

  • 1 hele teen knoflook, gepeld

  • peper en zout

Meng alle ingrediënten, buiten de look, in een klein kommetje. Plet de teen look met de palm van je hand en leg hem in de dressing. Zet 15 minuten opzij. De dressing zal het aroma van de look opnemen, maar niet overheersen. Vis het teentje look er na een kwartier weer uit en besprenkel de salade met de dressing.

ingrediënten voor de salade

  • 1 grote venkel

  • 1 bosje radijzen 

  • 1 komkommer

  • 40 gram parmezaan

Snij de venkel in heel fijne reepjes. Maak ze niet te dik. De radijsjes snij je in fijne schijfjes. Als je een mandoline hebt, kan je die gebruiken. Maar met een keukenmes en een beetje geduld lukt het ook wel. Gebruik een dunschiller om repen komkommer en parmezaan te snijden. Meng alles samen in een kom. Werk af met de dressing. Haal de zalm uit de oven en verdeel de salsa erover. Serveer samen met de salade. Smakelijk!

Previous
Previous

toast perzik met burrata en basilicum

Next
Next

strawberry summer salad